11. aprill 2010

Tänaöine

Istusin õega mõisapargi serval talliesisel platsil autos. Otse meie ees mõnevõrra eemal paistis mõisakompleksi kuuluv töökoda. Töökoja suurte avatud uste vahele ilmus hoone pimedast sisemusest vägeva sarvekrooniga põder ja seisatas. Panin auto käima ja me nihkusime tasakesi lähemale. Ema ja isa olid alles hiljuti ühel õhtul uudismaal seisvale põdrale niiviisi tasakesi lähenenud ja see polnud pikka aega neist välja teinud. Nüüdki vaatas põder meiega natuke aega rahulikult tõtt, siis aga muutus tumedapäiseks noormeheks ja läks väiksema välisukse kaudu samasse hoonesse, kust oli ilmunud.

Seepeale kargasin ma autost välja ja jooksin talle järele. Haarasin ukse lahti ja leidsin nõukogudeaegse lukkseppade puhketoa, sellise õlise ja võidunud ruumi. Akna juures seistes ja väsinud diivanil lösutades jutlesid seal umbes sama vanad noormehed nagu too põdrast poiss. Viimast aga nende hulgas polnud. "Mis siin toimub!?" käratasin ma. "Kus ta läks!?" Poisid osutasid siseukse suunas, mis viis sellesse samasse suurde töökotta, kust oli väljunud põder. Rabasin ka selle ukse lahti ja asusin suurte tolmuste masinate vahel otsima.

See oli väga valus, kui üks väga paljude ja teravate hammastega loom mul jalalabast kinni haaras. Loom ise oli mingi tõstuki ratta taha varjunud. Rebisin jala välja. Jala otsas tolknes suur kärplane. Selline paras mauk, helepruuni ja musta kirju kasukaga. Lohistasin ta mööda töökoja põrandat oma jala otsas kiiresti välja. Hoone kõrval muruplatsil kiskusin looma enda jala küljest lahti. Ta mustad silmad vilasid, aga ta ei hammustanud mind enam, sest ma olin ennast kogunud. Võtsin tal sabast kinni ja peksin teda peadpidi vastu maakivimüüri. Peksin niikaua kuni tal pealuu välja tuli. Pealuukoobastes sirasid ikka needsamad silmad. "Kas nüüd saad aru!?" sisistasin ma talle. "Kas nüüd aitab?!" Silmad vilasid, aga üsna aralt ja alandlikult. "No nii, kao siis maa alla!" Loom vonksas vupsti päikesepaistelise ja ilusti pügatud muruplatsikese keskel rohukamarasse ja kadus.


11.04.10 Raplas 19:05



.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar